Пресъединисe към нас

Стани доброволец

Не можем да им помогнем без вас

Доброволчеството е един приятен начин да се заредиш с енергията на тези прекрасни създания – кучетата. Но по-важното е, че чрез него можеш да им помагаш, показвайки им един друг свят, изпълнен с грижи и любов.

Ставайки доброволец в нашата група, вие ставате част от нещо голямо – промяната.
С присъствието си, помощта и енергията, която влагаме, условията на кучетата в Общинският приют за кучета, към който е насочена основата ни дейност, се подобряват с всяка изминала година.

Доброволците имат огромен принос към работата, която вършим за предотвратяване на жестокостта, насърчаване на добротата към животните, облекчаване на страданието им и възможността за ново начало за тях.

devil 5

Каква е работата на доброволците?

 • Организиране и провеждане на разходки.
  Всяка събота ние организираме разходки на питбулите и питоподобните кучета в приюта. Чрез разходката успяваме да предоставим активно движение на кучетата живеещи в единични клетки, човешко внимание и присъствие, любов и усещане, че някой се грижи за тях. Връзката с хората при тази порода е силно изразена и те имат нужда от човешко присъствие.
 • Социализация
  Голяма част от кучетата в приюта пристигат силно стресирани, с придружаващи ги травми от изоставянето или насилие и лоши спомени от живота на улицата. Някои от тях бързо ни се доверяват, но на други им е необходимо повече време за да се отпуснат и да разберат, че хората можем да бъдем и добри. Ние се стараем да отделяме време за социализацията им, както с хората, така и с други кучета.
 • Търсене на домове
  Основната ни цел е намиране на домове на кучетата от породата. Отделяме време за да опознаем нуждите на кучетата, да разкажем историите им пред света и да открием техните ХОРА. Неописуемо е чувството, че си променил един живот.
 • Работа на терен
  Всяка събота, освен разходките, ние се стараем да подобряваме средата на живот на кучетата в приюта. Помощ на персонала за чистене, хранене, сипване на вода, ветеринарни грижи, поправка на къщички, дохранване на животните, които имат нужда от допълнителна храна, обезопасяване на клетките и други дейности. В приюта винаги има какво да се свържи и никога времето не стига.
 • Ветеринаромедицинска помощ
  Кучетата в приюта често имат нужда от интервенции, лекарства, операции и специализирани прегледи извън пределите на приюта. Ние организираме в кампании за набиране на средства в помощ на нуждаещите се животни.
 • Грижа за кучетата през зимата
  Най-трудният сезон за кучетата в приюта е зимата. Късата козина на породата ги прави уязвими от студа, който предизвиква измръзвания, обездвижване и скованост. Всяка година от септември до март организираме кампания за събиране на одеалца, постелки и креватчета, които складираме, транспортираме и подменяме всяка седмица.

Това са основните направления, в които имаме нужда целогодишно от доброволци.
Всеки може да бъде доброволец. Ние ценим желанието за помощ и насърчаваме доброволци от всички части на общността.


Как протичат нашите разходки?

Разходките ни са дългочакван момент всяка седмица, както от кучетата, така и от доброволците. Ден на размяна на любов, внимание и положителни емоции. И единственият момент през седмицата, когато кучетата излизат на разходка.


Какво трябва да знаете за разходките?

Разходките се провеждат всяка събота от 10 до 14 ч, като препоръката ни е да се включите в разходките най-късно към 12.00 часа, защото при голям поток от доброволци успяваме да разходим кучетата по-рано. Кучетата се извеждат от старши доброволци, които познават добре всяко едно куче. Те ще ви посрещнат и консултират относно това какъв е вашият опит с кучета, преценявайки кое куче би било подходящо за съвместна разходка с вас. Освен питбулите и питоподобните при наличие на по-голям брой хора можем да изведем и други кучета на разходка, които не са от породата. Разходката с кучето продължава от 30 минути до час, след което кучето се връща на отговорниците.


Какво трябва да знаете относно безопастността?

По време на разходка в никакъв случай не бива да доближавате кучето, което ви е поверено, до друго куче. Рискът да се сбият е голям. Избягвайте хора, които са около вас с други кучета. Позволено е доближаването на куче само ако изрично позволение на старшите доброволци. По време на разходка, регулярно проверявайте дали нашийника и каишката на кучето са правилно и добре захванати, за да не може то да се измъкне. Дръжте здраво повода. На територията на приюта има заграждание, в което може да пуснете кучето да потича. Преди да влезете уверете се, че там няма друго куче, а след това по време на престоя в заграждението вратата е добре затворена и няма риск кучето да избяга навън. Забранено е изваждането на кучета или връщането в клетката от лица, които не са част от старшия екип.


От какво имат нужда кучетата в приюта?

 • Всякаква храна, която е пакетирана, като консерви, гранули, наградки е позволена. Наградките могат да се дават по време на разходка, като преди това се консултирате с доброволците дали кучето има проблем с приемането им. Консервите и гранулите се предават на организаторите, за да могат да бъдат дадени след разходката или разпределени в следващите дни/седмици.
 • Кучетата имат нужда и от одеалца, топли завивки, креватчета, постелки по време на студените месеци в приюта. От септември до март всяка година ние организираме кампания „Стопли Богровче“, чрез която осигуряваме поне малко топлинка през есента и зимата. Повече за кампанията може да научите тук.

Какво да носите за себе си по време на разходките?

 • Топли дрехи, ръкавици, шапка в студените есенни и зимни дни.
 • Слънцезащитен крем и шапка в слънчевите дни
 • Препоръчваме носенето на допълнителни дрехи и обувки за смяна
 • Вода и храна

Очакваме ви!

Присъедини се

към нашия екип от доброволци

Ако искаш да станеш част от нашия екип – свържи се с нас

или заповядай всяка събота в Общинският приют в Горни Богров.

Кои сме ние?

И как започна всичко

Всичко започна през 2016 година, когато посетихме за първи път Общинския приют за кучета в с. Горни Богров до София – дом на 1500 изоставени кучета. Включихме се в организираните разходки с огромно желание да помогнем, като ежеседмично разхождахме кучетата и се грижехме за тях с каквото можем.

Абонирай се за нашите новини!

Бъди информиран за всички наши новини, кампании и нови кучета, които търсят своя дом!