Често срещани погрешни схващания за породата питбул

Питбулите са тази порода кучета, която често бива в центъра на редица спорове. За съжаление, те са заобиколени от много погрешни схващания, които са довели до неразбиране и дори страх към тази порода. В днешната статия ще разгледаме някои от най-разпространените погрешни схващания за питбулите и истината зад тях.

Заблуда № 1: Питбулите са естествено агресивни

Едно от най-разпространените погрешни схващания за питбулите е, че те са естествено агресивни. Това погрешно схващане е довело до много страхове и неразбиране на тази порода. Истината е, че питбулите не са по-агресивни от всяка друга порода кучета. 

Както всички кучета, питбулите могат да проявят агресивно поведение, ако не са обучени, социализирани и третирани правилно. Важно е да запомните, че поведението на кучето не се определя единствено от неговата порода, а от комбинация от генетика, среда и най-вече – обучение.

Заблуда № 2: Питбулите имат заключващи се челюсти

Друг често срещан мит за питбулите е, че те имат заключваща се челюст. Този мит предполага, че кучетата от тази порода имат специален механизъм в челюстите си, който им позволява да заключват челюстите си, което прави невъзможно освобождаването на захапката.

В действителност питбулите нямат заключваща се челюст. Както всички кучета, те имат нормална челюстна структура, която им позволява да отварят и затварят устата си. Въпреки че питбулите имат силни челюсти, те нямат някакъв специален механизъм, който ще ги спре от това да освободят захапката си.

Заблуда № 3: Питбулите не са добри с деца

Това е още едно често срещано погрешно схващане за питбулите, което просто не е вярно. Макар да е вярно, че всяко куче може да стане агресивно към деца, ако не е правилно обучено и социализирано, питбулите не са изначално опасни за децата.

Всъщност питбулите често са известни с нежния си и любящ характер към децата. Те са лоялни и защитници на своите семейства и когато са правилно обучени и социализирани, могат да бъдат чудесни семейни домашни любимци.

Заблуда № 4: Питбулите не подлежат на обучение

Някои хора смятат, че кучетата от тази порода са твърде агресивни и дори опасни, за да бъдат обучени. Това определено не е вярно. Питбулите могат да се обучават и реагират добре на методите за обучение с положително отношение, като например награди.

Подобно на всички кучета, питбулите трябва да се обучават и социализират от ранна възраст, за да се гарантира, че ще развият добро поведение и социални умения. При правилно обучение и социализация кучетата от тази така подценявана порода могат да бъдат чудесни домашни любимци.

Заблуда № 5: Всички питбули са еднакви

Питбулите всъщност са вид кучета, които обхващат няколко породи, включително американски питбул териер, стафордширски бултериер и американски бултериер. Важно е да помните, че отделните кучета от дадена порода могат да имат различни характери и темпераменти. Това, че едно куче е питбул, не означава, че то ще проявява същото поведение като друг питбул.

Именно поради всички тези грешни схващания за породата питбул, стотици кученца се озовават в приютите ежегодно. За съжаление, същите грешни разбирания водят и до по-нисък шанс за вече попадналите питбули в приют да бъдат осиновени.

Кучетата от тази порода са несправедливо заклеймени от много разпространени погрешни схващания, които просто не са верни. Като разберем истината за тях и насърчим нейното, ние  можем да помогнем за по-доброто разбиране на питбулите и да гарантираме, че те ще получат любовта и грижите, които заслужават. Осиновяването на питбул може да бъде удовлетворяващо преживяване, но това е стъпка, която трябва да бъде добре обмислена. До тогава не забравяйте, че има много начини да помогнем за намаляване на броя на питбулите в приютите и да увеличим шансовете им да намерят любящ дом. 

Автор: Нора Юлиева

Източници:

https://dogsandcats.bg/kucheta/top-5-na-pogreshnite-mitove-za-pitbulitehttps://www.petparadise.com/blog/5-myths-about-pitbulls-and-bully-breeds/https://www.thedodo.com/dodowell/pit-bull-mythshttps://www.pitbullinfo.org/pit-bulls-myths-and-facts.html

Share your love

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *