За нас

Как започна всичко

Нашата история

Всичко започна през 2016 година, когато посетихме за първи път Общинския приют за кучета в с. Горни Богров до София – дом на 1500 изоставени кучета. Включихме се в организираните разходки с огромно желание да помогнем, като ежеседмично разхождахме кучетата и се грижехме за тях с каквото можем. Но едни от тях винаги оставаха пренебрегнати по време на разходка – питбулите и питоподобните, попаднали там поради една или друга причина. Всички се притесняваха да ги доближават и разхождат. Предубедеността на обществото се бе настанила удобно в нас. За щастие – за кратко. Желанието ни да им помогнем и нуждата от това да изразходват огромната си енергия надделя и ние започнахме да ги опознаваме малко по-малко.

viber image 2022 10 26 11 45 35 774 e1666775702869

В началото кучетата от породата бяха не повече от 5. Посещавахме два пъти седмично приюта за да ги разхождаме, опознаваме и социализираме. Някои от първата среща ни приемаха, но на други им трябваха месеци за да ни опознаят и да излязат с нас на разходка. По време на разходка приоритет бе да изразходят натрупаната енергия, която им влияеше емоционално, а следващата стъпка бе изграждането на доверието към хората. Трудна задача, предвид досегашния им живот изпълнен с тормоз и липса на грижи и възпитание от бивши собственици, в съчетание с травмата от изоставянето и обстановката в приюта.

djv 1157 e1666776036789

В началото бяхме само двама-трима души доброволци. В последствие останахме само един. При всяко наше посещение ни очакваше ново предизвикателство – току що пристигнало травмирано куче, което да се опитаме да успокоим и да накараме да ни се довери. Трудно успявахме да дадем необходимата грижа и внимание на всички, а кучетата пребиваващи в приюта се увеличаваха с всяка изминала седмица. Всяко от тях имаше нужда от разходка, социализация и търсене на подходящ стопанин. А често и ветеринарни грижи и операции, изискващи средства.

Създадохме страница в интернет, чрез която започнахме да разказваме за кучетата, възможностите за доброволчество, нуждата от още хора, които да бъдат привлечени и припознали се в каузата. Дълго време не постигахме успех, но това не ни накара да се откажем. Постепенно групата ни от доброволци се увеличи, привлякохме много последователи, които подкрепяха каузата ни – морално, финансово и физически. Доброволческата ни група нарастна с повече от 10 редовни доброволци, които се обединихме и поставихме като приоритет каузата.

Но днес, няколко години по-късно, ние успяваме да помагаме и променяме тяхната реалност. Резултатите от нашата доброволческа работа са десетки осиновени, излекувани и оперирани кучета от породата. Освен за кучетата в приюта, започнахме да помагаме и на такива изоставени на улицата в цяла България – намиране на приемни или постоянни домове, лекуване и съдействие при спешни случаи.

Задомени кучета

Организирани разходки

Старши доброволци

Какво ни движи

Нашата мисия

Нашата мисия е да помагаме на максимално много кучета от породата питбул. Порода, към която в България няма специална регулация и контрол. Често тези кучета биват развъждани, купувани от нерегламентирани развъдчици, а след това често неглижирани във възпитанието, изоставяни и за жалост- ползвани за боеве. Попаднали в не компетентни собственици, те развиват редица поведенчески проблеми, които на по-късен етап ескалират. Това води до нарастването на броя на изоставените кучета от породата.

Кучетата от тази порода трудно оцеляват на улицата или в приюта, а в природата им е да имат нужда от много движение, човешко внимание и любов.

Всички тях – изоставените в приютите и на улицата кучета от породата питбул, с които ни сблъсква съдбата имат своя история и тя почти винаги е лоша. Ние се опитваме да направим поне оставащата част от нея щастлива! И нямаме намерение да спираме да го правим, въпреки трудностите и въпреки системата! Знаем, че не можем да променим целия свят, но ако можем да го променим поне на едно куче – то тогава има смисъл!

Нашето мото е „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

paw

Осинови Питбул

certificate

Стани доброволец

how to help butom

Защо да осиновиш?

Кучетата, пребиваващи в приюта, не живеят в добри условия. Тяхното ежедневие преминава в клетка и се разхождат само веднъж в седмицата. Почти през цялото време са сами, а през зимата са изложени на студ, което за породата е доста опасно, заради късата им козина. Решавайки да осиновиш, даваш възможност за нов живот на изоставено и бездомно куче, което не е имало късмета да попадне на грижовни и отговорни стопани.

Кучетата за разплод и тяхното потомство са гледани в лоши условия и често попадат в ръце на безотговорни стопани. Решавайки да не закупиш куче от обява в интернет или от нерегламентирани търговци, ти ще помогнеш в намаляването на търсенето и „междусъседското“ развъждане ще намалее с времето, както и броят на страдащите и бездомни кучета. Има стотици кучета от породата, които са изоставени и имат нужда от дом!

Осиновеното куче ще ти бъде благодарно цял живот. То осъзнава и разбира, че е било спасено. Всичко след приюта за него е безценно. Всеки лош спомен бива изместен с всяка следваща разходка, милувка и грижа. Но щастието няма да е само за него. Самият ти ще имаш верен приятел, който ще те дарява с любов денонощно, а разходките ви ще са повод за прекрасни моменти сред природата и движение.

Абонирай се за нашите новини!

Бъди информиран за всички наши новини, кампании и нови кучета, които търсят своя дом!