Как да адаптирате осиновеното куче към новия му живот?

Кучетата са изключителни животни и тяхната способност и желание да създават дълбоки и любящи връзки с хората е необикновена. Осиновявайки, вие наистина давате на вашето куче невероятен подарък – втори шанс.

След осиновяване може да отнеме няколко седмици или месеци, преди вие и вашето куче да се адаптирате напълно към новия ви съвместен живот и да установите връзка, основана на взаимно разбиране, доверие и уважение. Бъдете търпеливи. Не забравяйте, че има причина да сте избрали това куче или то да е избрало вас!1. Помогнете на вашето куче да се отпусне само у дома

Осиновените кучета обикновено създават дълбоки връзки с новите си родители и в началото раздялата може да бъде емоционална и за двама ви. Помогнете на кучето си да се чувства добре, когато е само вкъщи, като включите следните съвети за изграждане на увереност в деня му. Започнете да използвате тези съвети веднага щом доведете новия си приятел у дома.


 • Напускайте къщата често за кратки периоди, като излезете през вратата, затворите я и след това се върнете. След като вашето куче се почувства комфортно с кратките заминавания, включете на случаен принцип няколко по-дълги излизания.
 • Игнорирайте кучето си по време на излизане и прибиране (бъдете много небрежни – не поглеждайте назад!).
 • Практикувайте малки излизания от стаята, в която се намира кучето, като затваряте врати, когато вземате душ, използвате тоалетната и т.н.
 • Проучванията показват, че кучетата се успокояват от класическа музика, така че помислете дали в началото да не му оставяте включена радиостанция с класическа музика.
 • Опитайте се да останете спокойни (ако сте тревожни, тревожността на вашето куче ще се увеличи).
 • Дайте на кучето си безопасна играчка за дъвчене, преди да напуснете къщата.
 • Куче със силно безпокойство при раздяла може да унищожи имущество, да лае непрекъснато, да драска около вратите или прозорците или да се нарани в бясна паника. Говорете с дресьор на кучета, специалист по поведение на животни или ветеринар за начини да увеличите комфорта на вашето куче, когато е само вкъщи.


2. Установете домашни правила и процедури

Ако вашето куче живее с повече от един човек, е особено важно правилата и рутинните процедури да се спазват от всеки член на домакинството, за да насърчи последователността и да даде на вашето куче стабилност и лидерство. Колкото по-последователно е вашето семейство, толкова по-бързо вашето куче може да разбере нещата. Липсата на рутина, крещенето на кучето ви, че прави нещата погрешно или го оставяте да измисля свои собствени правила, само ще направи кучето ви тревожно и неспокойно. Помислете дали да не включите някои от следните правила и процедури във вашето домакинство.


 • Хранете кучето си с висококачествени ястия по редовен график на тихо място.
 • Разхождайте кучето си минимум два пъти на ден – веднъж преди да тръгнете за работа. Активните кучета може също да изискват енергични упражнения без каишка в защитена зона.
 • Използвайте лакомства като награда за добро поведение (като например да лежите тихо) или като помощно средство за обучение. Не хранете кучето си от масата или когато хленчи и вие (освен ако не ви харесва кучето ви да проси!).
 • Научете кучето си, че трябва да иска неща, които харесва, като седи учтиво, вместо да отправя изисквания. Преди да им дадете нещата, които ценят, като храна, изчакайте ги (търпеливо!) да седнат. Обърнете се, ако започнат да лаят и/или да скачат.
 • След като вашето куче знае няколко словесни знаци, можете да започнете да практикувате „Нищо в живота не е безплатно“. Преди да дадете на кучето си нещо, което харесва (храна, лакомство, разходка и т.н.), помолете го да изпълни една от словесните знаци, които е научило. Например, те трябва да седят, докато не поставите каишката. Това упражнение е отличен начин да включите обучението в ежедневието си, да установите връзка и да дадете на кучето си чувство за сигурност.


3. Награждавайте поведението, което искате

Помислете какво вашето куче намира за възнаграждаващо и го използвайте, за да мотивирате кучето си да повтаря поведението, което харесвате! Наградата може да бъде лакомство, разходка, вечеря, похвала, игра с любима играчка, поздравяване на друго куче, подушване на трева, разтриване на корема, хвърляне на топката и т.н. Повечето от нас са свикнали да забелязват „грешките“ в кучета и невъзнаграждават „доброто“ поведение. Но ако единственото поведение, което възнаграждавате с вашето внимание, е нежелано поведение (дори викането е внимание), тогава това са самите поведения, които вашето куче ще повтори. Вместо това си създайте навика да забелязвате и награждавате кучето си за чудесно поведение, което обикновено приемате за даденост, като лежане, тиха игра, дъвчене на подходящи играчки, приятелско отношение към други животни или хора или ходене на каишка без дърпане. За да бъде от значение за вашето куче, наградата трябва да следва точно доброто поведение. След като бъдат възнаградени, те ще бъдат мотивирани да продължат да правят нещата, които харесвате!4. Управлявайте ситуацията, така че вашето куче да прави „добри“ избори

Кучетата развиват навици (добри и лоши) бързо. В резултат на това допълнителното управление на ранен етап е безценно. Всеки път, когато вашето куче има възможност да повтори нежелано поведение, като например скачане върху гостите, вие увеличавате вероятността то да го направи отново. Вашата работа е да разберете какво предизвиква поведението, да го предвидите и да предотвратите повторната му поява. Например, преди да отворите вратата, направете така, че вашето куче да не може да скача върху гостите, като го поставите в клетка, блокирате предния вход или поставите кучето в друга стая. Когато гостите ви имат възможност да седнат и кучето ви е спокойно, вземете го или нея на каишка, за да посрещнете всеки гост. Награждавайте кучето си с лакомства само когато поздравява гостите, без да скача. Други примери включват:

 • Къщата ви е да е безопасна за кучета. Вземете всичко, което може да бъде сдъвкано, и обезопасете електрическите кабели.
 • Гледайте кучето си внимателно. Използвайте врати, прегради за бебета, за да ги държите в същата стая, в която се намирате.
 • Когато не сте на разположение да гледате кучето си, или го сложете в клетка, или го поставете в напълно защитена от кучета стая.
 • Поставете най-малко три привлекателни, безопасни играчки за дъвчене във всяка стая, която кучето ви посещава, за да му помогнете да се забавлява и да няма проблеми.
 • Купете предпазен колан за куче, който е монтиран на вашето куче и се прикрепя към колана на колата. Това ще предпази вашето куче от обикаляне около колата, докато шофирате и ще го предпази в случай на внезапно спиране или сблъсък.


5. Превърнете „грешките“ на кучето във възможности за учене

Ако вашето куче е добре наблюдавано, то не трябва да има възможност да прави много грешки, но понякога те ще се случат. Когато го направят, направете умствена бележка, за да подобрите поведението си следващия път. Междувременно използвайте тяхното нежелано поведение като възможност да ги научите на предпочитано поведение. Например:

 • Намиране на алтернативно поведение. Когато искате вашето куче да спре да прави нещо, дайте му да направи нещо, което е несъвместимо с поведението, което не искате. Например, ако кучето ви скочи върху вас, помолете го да седне вместо това. Следващия път ги хванете, преди да е скочило, и го помолете да седне. Ако лае, за да поздрави посетителите, научете го да грабва играчка, за да каже здрасти. Ако се разсейва по време на разходка, научете го с „гледай ме“, за да привлечете вниманието му. Ако вашето куче се насочва към масата, вместо това му предложете играчка за дъвчене и го похвалете, че я дъвче. Не е достатъчно да кажете, че искате поведението да спре. Определете какво искате вашето куче да направи в ситуацията и му помогнете да го научите как да се държи вместо това. Награждавайте добрите избори!

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако използвате техники за наказание, които причиняват болка или плашат кучето, за да възпират нежелано поведение, като викове, задавяне, пукане на каишката, пляскане, разклащане на гушата, алфа търкаляне (принуждаване на кучето да стои по гръб) или задушаване с вериги – вие рискувате да навредите на връзката между вас и вашето куче – понякога непоправимо. Освен това ако не правете нищо, за да се справите с причината за поведението, така че има вероятност да това да се повтори. Отстранете причината за нежеланото поведение на кучето – не симптомите!6. Преминете курс за обучение на кучета

Воденето на вашето куче – и вашето семейство – на курсове за обучение на кучета е прекрасен и забавен начин, който ще ви помогне да разберете как вашето куче мисли и учи и как да го мотивирате да повтори поведението, което харесвате! Можете също така да накарате треньор да посети дома ви за частни сесии, за да повишите IQ на вашето куче. Въпреки че разходите варират, инвестицията ще се изплати многократно през целия живот на вашето куче. Един добър курс може да ви постави на място, пълно с други нови стопани на кучета точно като вас, да отговори на всичките ви ежедневни въпроси и да помогне за справяне с незначителните проблеми, които възникват.

Потърсете треньор, който използва техники за „положително подсилване“, които са хуманни и забавни, включително „награждаване с примамка“ (използване на лакомства за примамване на кучета в позиция) и „обучение с кликване“ (маркиране на точния момент, в който кучето прави желаното поведение с помощта на малко устройство, което прави „щракване“ – последвано от хранене с лакомство). В обучението треньорите трябва да дават ясни инструкции и обяснения, да предоставят демонстрации за всяко упражнение и да дават индивидуална обратна връзка, докато на всеки в обучението се дава възможност да изпробва урока със собственото си куче.7. Получете полезна информация от експерти по поведение и обучение на кучета

Четенето на публикации от експерти по поведение и обучение на кучета може да ви даде завладяваща представа за вашето куче и как да се справите с различни проблеми с поведението. Може също така да ви помогне да оцените колко добре се отнасят кучетата към нас, като се има предвид колко объркващи са нашите усилия за общуване като цяло!

Наистина, добрите професионални треньори на кучета са ефективни, защото разбират как кучетата се учат и са наясно със собственото си поведение. Те са се научили да спират да правят неща, които може да са естествени за хората, но се тълкуват погрешно от кучетата. Те знаят, че най-малкото движение може да доведе до огромни промени в поведението на кучето. Например, самото обръщане и отдалечаване от вашето куче може значително да увеличи шанса кучето ви да дойде при вас, когато го повикате, а накланянето леко назад или напред може да насърчи уплашено куче към вас или да го прогони. Освен това добрите кучешки комуникатори съзнателно издават звуци, които отразяват това, което искат кучето да прави, а не как се чувстват вътре.

Например:


 • Ако искате да повишите нивото на активност на кучето си, като например да насърчите кучето си да идва или да ускорява, използвайте кратки, повтарящи се знаци като пляскане, потупване или кратки, повтарящи се думи.

 • Ако искате вашето куче да извърши действие, което по своята същност възпрепятства дейността – като седни, долу или спри – опитайте се да го кажете само веднъж (една единствена, непрекъсната нота). напр. Стооооой. Една дълга непрекъсната нота, съчетана с дълги, бавни удари (и забавяне на собственото ви дишане) може да помогне за успокояване на тревожно куче. Изричането на сигнал с по-нисък глас от преди може да увеличи шанса вашето куче да се съобрази. Звуци, които се променят много по височина, привличат вниманието на кучето по-добре от непрекъснат плосък звук.


8. Запознаване на нови кучета с деца и други домашни любимци

Когато представяте новото си куче на другите си космати приятели, наблюдавайте взаимодействието им през цялото време и им дайте време да се приемат взаимно – развитието на приятелства може да отнеме седмици или месеци. В началото може да се наложи да затворите вратите на определени стаи или да затворите вратите, за да държите животните разделени, когато не могат да бъдат наблюдавани. Може също да искате да възнаградите сегашния си космат приятел с лакомство, когато обърнете внимание на новото си куче, за да му помогнете да приеме новото допълнение. След като се чувствате комфортно, вашето куче и другите животни ще се държат, те могат да имат достъп едно до друго без надзор.


Също така е важно да научите децата си – и кучето – да се държат по подходящ начин заедно. Бебетата и малките деца изискват наблюдение от възрастен около всяко куче, дори кучето на вашето семейство. Обучението на кучето ви на основно послушание, като изключване, сядане, оставане или идване, е безценно. Имайте предвид, че по-възрастните кучета и тези с увреждания могат лесно да се раздразнят или изплашат. Обучавайте децата да се съобразяват с ограниченията си и да се отнасят към тях с уважение. Освен това научете децата си да не:


 • Безпокойят куче, което яде, спи или се грижи за кученца.
 • Се приближават до храната, играчките или купата на кучето.
 • Го дразнят, гонят или крещят на куче.
 • Играят  грубо с кучетато или да го хващат  за ушите и опашките.
 • Вземат  храна от кучето илида не пипат  изпусната храна в присъствието на кучето.
 • Бягат или карат  велосипед покрай кучето. Някои кучета обичат да преследват бързо движещи се обекти.
 • Застават  над кучето или да го притискат, тъй като това може да накара кучето да се чувства отбранително.
 • Се приближават  до кучето без надзор


9. Обучавайте кучето си вкъщи, за да предотвратите бели на закрито

Дори кучето, което сте осиновили, преди това да е било домашно обучавано, бъдете внимателни и приемете, че през последните няколко седмици, месеци или години не е било домашно обучавано, за да предотвратите инциденти. Прекарайте време в обучение и награждаване на вашия нов космат приятел за елиминиране на правилното място. Повечето кучета могат да научат какво се очаква след няколко седмици. Полезните съвети за домашно обучение включват:


 • През първите няколко седмици изведете кучето си навън на каишка директно в подходящата зона и му дайте лакомство веднага щом свърши работата си.
 • Дръжте кучето си под строг надзор, докато стане надеждно. Ако позволите на кучето да се разхожда из дома ви без надзор, поне ограничете достъпа му до цялата къща, като затворите всички врати към спалните, баните и мазето и/или използвате детски прегради, за да блокирате стаите.
 • Ако държите кучето си при вас, наблюдавайте го внимателно. Ако започнае да души, да кръжи или да отиде в зона, където не е било допускано преди, изведете го незабавно. Ако не го наблюдавате, за да го коригирате – вината не е тяхна – грешката ви е, че не обръщате достатъчно внимание на нуждите на вашето куче.
 • Ако хванете кучето си в действие, издайте рязък звук, за да го разсеете (напр. силно пляскане) и след това, ако е възможно, го вдигнете или се състезавайте с него на открито. Хвалете го, когато приключи с хигиенните навици навън.
 • Никога не се ядосвайте на кучето си за инцидент в къщата. Ако вашето куче не бъде хванато в крачка, то или тя няма да разбере защо сте ядосани – дори ако показва признаци на умилостивяване (свиване).
 • Купете почистващ препарат, за да неутрализирате миризмите от  бели, за да предотвратите повторни бели на едно и също място.
 • Общото правило за това колко часа вашето куче може да издържи без да излиза е неговата възраст в месеци плюс един. Така четиримесечно кученце може да държи пикочния си мехур пет часа. От седем месеца до зряла възраст те трябва да издържат общо девет часа през деня (за по-малки кучета може да е по-малко).


10. Намерете начини да упражнявате ума и тялото на вашето куче на открито и на закрито

Простата първопричина за много проблеми с поведението на кучетата е твърде малкото упражнения и умствена стимулация. Излишната енергия, скуката и произтичащият от това стрес могат да накарат кучетата да измислят свои собствени дейности, като дъвчене или лай. Поддържайте живота на кучето си активен и интересен, като го заведете да изследва паркове, природни пътеки и градски улици. Настройте алармата си 30 до 60 минути по-рано сутрин, за да ги приспособите към упражненията, преди да тръгнете за работа. 


В допълнение към упражненията навън, помогнете на вашето куче да изгори малко енергия на закрито със следните игри:


 • Играчка за дъвчене Kong: Кухият център може да се напълни с храна и лакомства или ястия на вашето куче.
 • Криеница: Скрийте се и насърчете кучето си да ви намери, като издавате пляскащи звуци, подскачане на топка, скърцане на скърцаща играчка и т.н. Когато ви намери, похвалете го и си поиграйте с играчката или му дайте лакомство.
 • Ароматизиране: Скрийте играчка или бисквита и насърчете кучето си да ги намери. Направете играта много лесна за стартиране. По-късно можете да го направите по-предизвикателно, като скриете множество елементи на трудни за намиране места.
 • Хвърлете топка през стаята и оставете вашето куче да я донесе и да ви я върне. За да научите кучето си да носи, поставете го на каишка, хвърлете играчката наблизо и го похвалете, когато се приближи до играчката и я вземе. Насърчавайте ги към вас, като използвате каишката, за да навиете кучето си, ако е необходимо. Ако не ви дадат играчката, поставете миризливо лакомство близо до носа им и направете размяна. Бързо хвърлете играчката отново. Ако не се интересуват от донасяне, направете дупка в тенис топка, напъхайте лакомства в нея – след това хвърляйте!
 • Ела: Направете думата „Ела“ забавна и възнаграждаваща всеки път! За да научите думата „Ела“, покажете на кучето си лакомство, кажете думата „Ела“, след това избягайте и го насърчете да ви последва, като пляскате с ръце, подсвирквате си, говорите глупаво и т.н. Когато ви настигне, наградете го с лакомството. Обадете се „Ела!“ докато се криете и ги насърчете да ви намери. Постепенно извиквайте кучето си от по-далечни разстояния.

Игрите, които трябва да избягвате, включват: „Хвани ме, ако можеш“ (кучето ви ще научи, че може да ви изпревари и може да си помисли, че това е игра на „дръжте се настрана“, когато го искате близо); игра с бой и борба (насърчава подскачане, преследване и уста или хапане); и „дърпане на въже“ без правила (трябва да се играе само ако започнете и завършите играта, дръжте играчката влекач в чекмедже, когато не се използва, прекратете играта, ако зъбите на кучето случайно ви докоснат по някакъв начин и ако от кучето се изисква често да ви дава играчката – кажете „дайте“ или „изключете“ и използвайте лакомство, ако е необходимо, за да направите размяна).


Бъдете търпеливи с новия член на вашето семейство. Осиновеното куче за първи път се сблъсква с някои неща в новия си живот. Разберете неговите нужди, страхове и желания. Отделяйте всеки ден време за адаптацията му, изпробвайте съветите ни или опитайте свой подход и съвсем скоро ще бъдете възнаградени – с послушен и верен приятел, с който ви предстоят много прекрасни мигове!

Share your love

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *