Видимо изгубено куче на улицата – какво да направим?

За съжаление, все по-често зачестяват случаите на изгубени или изхвърлени домашни любимци. Истината е, че което и да е до скоро домашно куче трудно би оцеляло на улицата. До скоро разхождани само по определени пътища, домашните кучета по-трудно се ориентират да намерят своя дом, както и да се справят с опасностите на околната среда. Гладно куче, което не е свикнало само да си търси храна също не би могло да се ориентира да си „изпроси“ от непознати хора. Освен това, повечето домашни любимци в България не са кастрирани,  а едно некастрирано куче би създало напрежение и за другите животни, които живеят на улицата. Ето защо е много важно ако забелижте куче, което е видимо изгубено, да опитате няколко неща. 

  1. Подходете внимателно

Ако видите куче, което се скита свободно, не се втурвайте веднага да хващате нашийника му. Въпреки че е важно кучето да бъде хванато за негово добро, не забравяйте, че вашата безопасност също е ключова. Не всяко куче е приятелски настроено, а изгубеното куче може да бъде уплашено, стресирано или дори наранено. 

2. Следете езика на тялото

Първо, обърнете внимание на езика на тялото на кучето. Ако изглежда отпуснато, приближете се бавно, като дръжте тялото си обърнато настрани – това е по-малко настоятелно от приближаването челно. След това клекнете и протегнете ръката си, за да може кучето да подуши. Дръжте тялото и погледа си настрани, за да помогнете на кучето да се чувства комфортно с вас. Можете да посегнете към нашийника чак когато кученцето се чувства видимо спокойно. Като алтернатива можете да опитате да използвате лакомства, за да привлечете кучето. Ако кучето не се доближава до вас или изглежда агресивно, не се опитвайте да го хванете, тъй като това може да бъде опасно. Следете езика на тялото. Някои признаци, които говорят за опасност, включват вдървен език на тялото, оголени зъби и настръхнала козина. Не забравяйте, че махащата опашка означава само емоционално възбудено куче и не е гаранция за приятелско отношение. Ако изобщо имате някакви притеснения относно поведението на кучето, консултирайте се с по-опитни хора.

3. Ако не можете да хванете кучето – направете снимка и видео 

Ако не можете безопасно да се приближите до изгубеното куче, направете снимка или видео. Това ще ви позволи да предоставите по-добро описание на кучето, отколкото само по памет, което може да бъде полезно в случай, че кучето си тръгне, а вие искате да се свържете с потенциалния собственик чрез листовки или онлайн. Можете също така да публикувате снимката или видеоклипа в социалните медии с точното местоположение, където сте видели кучето, за да дадете на собственика възможно най-добрия шанс да намери своето кученце. Можете да откриете различни Фейсбук групи, фокусирани именно върху търсенето на изгубени домашни любимци. Споделете видеото и снимките там.

4. Ако успеете да хванете кучето – потърсете собствениците

Ако сте успели да задържите кучето, можете да обиколите района, в който сте го намерили, тъй като стопаните най-вероятно го търсят. Попитайте други минувачи с кучета дали са го виждали преди. Обикновено съседите с кучета се познават и могат да помогнат в търсенето на собственика.  Ако и това не доведе до успех, заведете го до най-близката ветеринарна клиника, където ще могат да проверят за чип.

За съжаление, намирането на собствениците или на някой, който може да поеме временно кучето, не винаги е лесна задача. Това налага прибирането на кучето на безопасно място (дори за 24 часа). През това време можете да снимате кучето, да разпространите в социалните мрежи снимките, да разлепите обяви из квартала, в който е намерен. Винаги можете да отбележете и за колко време можете да задържите животното. В някои ветеринарни клиники предлагат хотел за животни. Дайте време на кучето, опознайте го преди да решите какъв трябва да е новият му собственик. Ако смятате да го задържите за по-дълго, може да обмислите кастрация, тъй като това ще избегне недоброжелатели сред желаещите да осиновят кучето. 

5. Намирането на дом 

Тук бихме ви препоръчали да се свържете с някоя организация за защита на животните за съвет и разпространение на молбата ви. Съществуват и доброволчески групи в социалните мрежи, които се занимават с намирането на дом на конкретни породи кучета. Те биха ви дали съвети относно това, за което трябва да внимавате, давайки куче на непознати хора. Породистите кучета често се искат за препродажба, за връзване на верига, за разплод, а в някои случаи дори за боеве. 

И в края, бихме искали да напомним, че по закон кучетата ни винаги трябва да са на повод. Те могат да се пускат в обособените кучешки заграждения в населените места да потичат или в личните ви дворове. Разплодът с цел продажба е абсолютно незаконен, освен ако нямате лицензиран развъдник. Закупуването на кученца, развъдени в домашни условия, стимулира тази незаконна практика. Ако искате конкретна порода куче, то вие следва да проучите кой е лицензираният развъдник във вашата държава. Нелицензираните развъдници отглеждат кучетата в лоши условия, а често след като кучето спре да им върши „работа“, го извхърлят.  Не подкрепяйте тази дейност. В общинските приюти също попадат голяма част от развъдените по този начин кучета. Освен тях има и други верни другари, които ви очакват, за да ви дадат цялата любов на света. 

Редактор: Нора Юлиева

Share your love

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *